Preventív fogászat

Fogászati megelőző kezelések

A megelőző, preventív fogászat célja az egészségmegőrzés, mely kiterjed az egész szervezetre, kezdve a szájüreg egészségének fenntartásával.

 

Tevékenységeink

 

A fogorvosi vizsgálaton való megjelenést 6 havonta javasoljuk.

Fogászati szűrővizsgálat

Szűrővizsgálatokkal lehetőségünk van a fogászati eltérések korai diagnosztizálására.

Tanácsadás, oktatás

Bemutatjuk a fogápolás egyénre szabott technikáit és az Önnek megfelelő fogápolási eszközöket.

Szájhigiénés kezelések

Rendszeres fogkőeltávolítással sikeresen megelőzhetőek a fogágyat érintő megbetegedések.

Gondozás

Rendszeresen visszahívjuk kontrollra, követjük gyógyulási folyamatát és elégedettségét.

Tevékenységeink

 

A fogorvosi vizsgálaton való rendszeres megjelenést 6 havonta javasoljuk.

Fogászati szűrővizsgálat

Szűrővizsgálatokkal lehetőségünk van a fogászati eltérések korai diagnosztizálására.

Szájhigiénés kezelések

Rendszeres fogkőeltávolítással sikeresen megelőzhetőek a fogágyat érintő megbetegedések.

Tanácsadás, oktatás

Bemutatjuk a fogápolás egyénre szabott technikáit és az Önnek megfelelő fogápolási eszközöket.

Gondozás

Rendszeresen visszahívjuk kontrollra, követjük gyógyulási folyamatát és elégedettségét.

 

Miért fontos a preventív fogászat?

 

Európában a szájüregi daganatok halálozási aránya Magyarországon a legmagasabb.  

A szűrővizsgálatokon való részvétellel lehetőség van a legkisebb elváltozások korai felismerésére.

Magyarországon 10-ből 8 ember fogágybetegségben szenved.

Rendszeres szájhigiénés kezeléssel (fogkő eltávolítással) lehetőség van az egészséges fogak és fogágy megőrzésére, valamint a fogászati eltérések korai diagnosztizálására. A korai diagnózisok lehetővé teszik, hogy minimál- vagy non-invazív módszerek segítségével megoldást találjunk a kialakult problémákra.

 

Mikor kezdődik a preventív fogászat?

 

Szájhigiénés tanácsadásunk, oktatásunk kisgyermekkortól egészen idős korig tart. Nem kis túlzással mondható, hogy a preventív fogászat már magzati korban elkezdődik – a kismamák várandósgondozása során. 

 

Mi történik a fogászati szűrővizsgálat alkalmával?

 

Rendszeres kontroll vizsgálatokkal megfigyelés alatt tudjuk tartani a fogak és az egész szájüreg (lágyrészek, fogágy) állapotát, így a problémák korai felismerésével azokat időben tudjuk kezelni. Ha csak akkor látogat meg minket, amikor már baj van, nem biztos, hogy “csak” egy fogtömést kell elkészíteni. Előfordulhat, hogy kezelések egész sorozatán kell részt venni (pl. súlyosabb esetben egy gyökérkezelésen),- így a megoldás hosszabb, kellemetlenebb és költségesebb beavatkozásokkal járhat. A fogászati szűrővizsgálaton való megjelenést 6 havonta javasoljuk.

A szűrővizsgálat során részletesen megvizsgáljuk a fogakat és az esetlegesen látható elváltozásokat (fogszuvasodások, elszíneződések). Optimális, ha rendelkezésünkre áll egy frissen elkészített panoráma röntgenfelvétel, amelyen minden fog és az azokat körülölelő szövetek állapota is jól látható (a röntgen a gyanús, apró elváltozások differenciáldiagnózisában is segítségünkre lehet).

Elemezzük az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetét, a harapási rendellenességeket, bármilyen funkcionális eltérésre utaló jelet (pl. fogcsikorgatás, gyermekeknél ujjszopás, cumizás).

Megvizsgáljuk a fogágy állapotát (fogíny, csontállomány), hogy van-e bármilyen gyulladásra utaló jel, illetve a fogkő esetleges jelenlétét és mennyiségét. Amennyiben fogkövet, vagy az általa kialakult gyulladásos folyamatot észlelünk (vörös, duzzadt, vérzékeny íny), szájhigiénés kezelést javaslunk annak eltávolítására.

 

Mi a szájhigiénés kezelés?

 

A szájhigiénés kezelés során eltávolítjuk a fogakra rakódott fogkövet egy ún. ultrahangos depurátor segítségével, és simára polírozzuk a fogak felszínét. Az ultrahangos fogkőeltávolítás egy nagyon hatékony és kíméletes módja a fogkő formájában megszilárdult baktériumok, lepedék eltávolításának.
A kialakult fogkő eltávolítása rendkívül fontos, mert felhalmozódása kezdetben ínygyulladáshoz, a későbbiekben fogágybetegség kialakulásához vezethet. A szájhigiénés kezeléseket kizárólag szakember (fogorvos, dentálhigiénikus) végezheti.

A megtisztított fogfelszíneket egyenletesen simára polírozzuk, így azokon nehezebben tapad meg újra az ételmaradékból származó lepedék, valamint a baktériumok. Rendelőnkben a polírozáshoz egy speciális, homokfúvó berendezést használunk, amellyel gyengéden, erre a célra fejlesztett gyümölcsízű szódabikarbóna szemcséket juttatva a fog felszínére eltávolítjuk az esetlegesen megmaradt elszíneződéseket.

A szájhigiénés kezelés végén gyönyörű, megtisztult, fehér fogakat kapunk. A kezelést félévente javasoljuk megismételni, a rendszeres fogászati szűrővizsgálat alkalmával.

 

Tanácsadás, oktatás

 

helyes szájápolás fogaink egészségének megtartásában kulcsfontosságú. Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy a szűrővizsgálatokon talált problémák jelenléte (fogszuvasodás, fogkő) meglepik pácienseinket, hiszen minden nap kétszer mosnak fogat. Ennek az az oka, hogy sokan nem a megfelelő módon teszik ezt, illetve nem a megfelelő eszközöket alkalmazzák.

A helyes szájápolásnak kornak, nemnek, egészségi állapotnak megfelelően egyénre szabottnak kell lennie. Ez annyit jelent, hogy más technikàt és eszközöket kell hasznàlnia egy egészséges fogàgyú fiatal pàciensnek, egy kismamának, egy fogágybetegségben szenvedőnek, vagy annak aki fogászati implantàtummal rendelkezik. Ebben segítünk szájhigiénés tanácsadásunk során: felmérjük, hogy Önnek mire van szüksége fogai egészségének megőrzéséhez, demonstráljuk és megtanítjuk a megfelelő technikát és eszközök használatát.

 

Fogászati blogunkból: Preventív fogászat

 

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

 Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

Esztétikai fogászat

Modern igényre szabott szolgáltatás

Konzerváló fogászat

Időtálló eredményt biztosítunk

Időpontfoglalás