Fogszabályozási rendellenességek megelőzése

A szülők gyakran már későn ismerik fel a bajt

Fogszabályozási rendellenességek megelőzése

A szülők gyakran már későn ismerik fel a bajt

Gyermekfogászattal és fogszabályozással kapcsolatos bejegyzéseinkben leginkább olyan problémákkal foglalkozunk, amelyekkel gyakran keresnek meg minket. Mai cikkünkben a fogszabályozási rendellenességekről lesz szó, melyet sajnos a szülők gyakran nem ismernek fel, illetve az általános fogorvosi szűrővizsgálatok során sem hívja fel minden fogorvos rá a figyelmet. Sokszor egy előre álló fog, egy fogak közötti rés vagy egyéb esztétikai probléma miatt döntenek a fogszabályozó kezelések mellett. 

 

Mi a fogszabályozási rendellenesség?

 

A fogszabályozási rendellenességek általában komplex eltérések, melyek nem csak esztétikai hátrányt jelenthetnek. Hatással vannak a beszédre, a rágásra (ezáltal az emésztésre), a légzésre és a testtartásra is. A megelőzés, valamint a rendellenességek korai felismerése ebben az esetben is nagyon fontos. A probléma korai kezelésével megszüntethetőek bizonyos eltérések, befolyásolható a fejlődés, és elkerülhető egy későbbi, hosszadalmas fogszabályozó kezelés is. 

A kisgyermek állcsontjának és fogazatának egészséges fejlődése több összetevőtől függ. A fogak, fogívek, állcsontok méretének alakulásában döntő szerep jut a genetikának, vannak kisebb-nagyobb eltérések, melyek örölkődhetnek, legyen az például egy torlódott vagy réses fogazat, vagy az állcsontok formai sajátosságai. Mégis elmondható, hogy csecsemőkortól vannak tényezők, melyekre odafigyelve hozzájárulhatunk kisbabánk egészséges fejlődéséhez. 

 

A szoptatás jelentősége

Az anyamellről táplálásnak az aktív izommunka révén fontos szerep jut, mely hozzájárul az állcsontok és izmok egészséges fejlődéséhez. A szoptatás jelentőségéről előző blogbejegyzésünkben részletesen beszámoltunk.  

 

Fektetési szokások

Talán nem is gondolnánk, de az állcsontok fejlődését nagyban befolyásolja, hogy kisbabánk fejét milyen pozicióban tesszük le. A baba feje mindig középmagasan, kényelmesen legyen helyezve. Ha túl alacsonyan van a kisbaba feje, az állkapcsa hátracsúszik, szájlegzés alakul ki, amely későbbi harapási rendellenességhez vezethet. Ha túlságosan előredöntve helyezzük el, akkor az állkapocs előrehelyeződéséhez és bulldogharapás (progénia) kialakulásához vezethet. 

 

Táplálkozás

A táplálék minőségi összetétele az egész szervezet számára létfontosságú. A vitamindús, megfelelő ásványi anyag összetételű élelmiszerek hangsúlyozása mellett lényeges – bár gyakran elsiklunk felette- a táplálék fizikai összetétele. Onnantól kezdve, hogy a gyermeknek előtörtek a tejfogai, fontos, hogy szilárd, keményebb ételeket is fogyasszon, hogy megtanuljon erősen rágni, hiszen az állandóan pépes ételeket fogyasztó,”lustán rágó” gyerek fogai jobban szuvasodnak.

 

Rossz szokások, amelyekre muszáj odafigyelni

 

Cumizás

Legjobb esetben nincs szükség cumira. Amennyiben gyermekünk cumival alszik el, érdemes elalvás után azt óvatosan kivenni a szájából, majd szépen lassan a cumizási idő csökkentésével leszoktatni erről. Míg a cumi előnye az ujjszopáshoz képest, hogy azt el lehet venni, nagyon fontos, hogy ez időben megtörténjen! Vannak speciális cumik, melyeknek kialakításakor a gyártók odafigyeltek arra, hogy ne okozzanak később fogszabályozási rendellenességet. A sokáig, 4-5 éves korig cumizó gyerekek legnagyobb százalékában tartós fogszabályozási rendellenességek alakulhatnak ki. A nagyobb gyerekek cumizásról vagy bármilyen rossz szokásról való leszoktatása általában annál nehezebb, minél később történik ez meg. A rossz szokások megszüntetésében a kulcsmomentum, hogy a szülő kitartó legyen. Akármennyire sajnálja gyermekét, próbáljon kitartani, el fog múlni! Igen jól működő stratégia, ha valamilyen eseményhez kötjük ezen kis tárgyak búcsúztatását és előtte felkészítjük rá gyermekünket (Télapó, Húsvéti nyúl, “cumifa”).

 

Ujjszopás

Az ujjszopás következményeként elülső nyitottharapás alakulhat ki. A felső elülső fogak előre-, az alsók hátradőlnek (így fér be a gyerek ujja a szájába), a felső állcsont összeszűkül.  Az ujjszopásnak nagyon változatos módjai vannak (melyik ujját szopja, mennyi ideig), de lényegében mind megbonthatja a normális fogsorzáródást.

 

 

Mit kell tenni, ha már kialakult a gond?

 

Vannak esetek, amikor az állcsontok növekedésének befolyásolása érdekében kivehető fogszabályozó készülékeket, ú.n. myofunkcionális trénereket alkalmazunk. A trénerek segítségül lehetnek a rossz szokásokról való leszoktatásban, elősegítik az izmok helytelen működésének korrigálását, javíthatnak egyes fogak helyzeti eltérésein. Ezek a fogszabályozó készülékek nagyon sokoldalúak és egészen kisgyermekkortól adhatók igen változatos fogszabályozási eltérések megoldására. 

 

A nem jól záródó fogazat (pl. ujjszopás miatt) és a fogak nem megfelelően történő érintkezése következményeként ún. nyelvlökéses nyelés vagy ajakszorításos nyelés alakulhat ki. Ezek olyan speciális nyelési formák, melyeknek a megoldásához és azok leszoktatásához logopédus közreműködéséhez van szükség a fogszabályozó kezelés kiegészítéseként. 

A rossz szokások megszűnését követően (a gyerek korától, valamint a kialakult elváltozás súlyosságától függően) előfordulhat, hogy az adott elváltozás (esetleg némi logopédiai segítséggel) spontán rendeződik. 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, jelentkezzen be online vagy tegye fel kérdését E-konzultációs felületünkön

Bízunk benne, hogy prevenciós szemléletünk elsajátítása hozzájárul gyermekeik egészségtudatosabb neveléséhez, gyakorlati tanácsaink “mankóként” szolgálnak a tanácstalan szülők számára. 

 

0 hozzászólás

Mit gondol bejegyzésünkről?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Időpontfoglalás