Fogászat a terhesség alatt

A kismama és a születendő gyermek száj-egészségének megőrzése

Fogászat a terhesség alatt

A kismama és a születendő gyermek száj-egészségének megőrzése

Hogyan óvjuk meg szájüregünk egészségét a terhesség alatt, mire kell figyelnünk?

 

Szerencsések vagyunk, amiért sok kismama választja a Luminovát, amikor terhességi fogorvosi szűrővizsgálatra foglal időpontot. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan bizonytalanok, nem tudják, hogy mire számíthatnak a terhesség alatt, ezért szeretnénk egy kis iránymutatást adni. Mire kell figyelni akár már a baba tervezésekor, a várandósság alatt, valamint a szülést követően?

 

Terhesség előtt

 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szűrővizsgálat során teljeskörű felvilágosítást adjunk a kismamáknak, nem csak a saját, hanem a születendő gyermek száj-egészségének megőrzése érdekében is.

Már babavárás előtt érdemes ellátogatni hozzánk, mivel bármilyen rejtett szájüregi probléma előfordulhat, amelyet terhesség előtt kezelni kell. Amennyiben gyulladás, fogászati góc van a szervezetben, azt feltétlenül meg kell szüntetni teherbeesés előtt, hiszen hatással lehet a fejlődő magzatra, akár koraszülést is eredményezhet. A teljes fogászati góckutatás biztonsággal terhesség előtt végezhető el, mivel ekkor még készíthető panoráma röntgenfelvétel.
Ekkorra szoktuk időzíteni a fogtömések elvégzését, a rossz foggyökerek eltávolítását, a fogpótlások készítését is.

Optimális esetben a fogorvosi szűrővizsgálaton való megjelenésen túl nincs szükség más beavatkozásra a babavárás során.

 

Terhesség alatt

 

Rendelőnkben rendszeresen végzünk kismama szűréseket. Felmérjük a kismama szájüregének állapotát, személyre szabottan instruáljuk, hogy mire kell odafigyelnie várandóssága alatt.

Az egész terhesség ideje alatt figyelni kell a fokozott szájhigiéniára. A várandósság során fellépő hormonális változások miatt a szájnyálkahártya vérbővé, sérülékenyebbé válik, hamarabb alakulhat ki gyulladásos reakció. A dentális plakk lerakódása miatt ún. terhességi gingivitis, azaz terhességi fogínygyulladás jöhet létre. Ez vérzékeny, duzzadt, érintésre fájdalmas ínnyel jár, amelyet sok kismama egyre kevésbé tisztít, ezzel fokozva a gyulladást. Egy ördögi kör, ami csak egyre rosszabb lesz, megelőzésére mindenképpen figyelni kell. A terhességi ínygyulladás elkerülésére teljeskörű szájhigiénés kezelést javasolunk, amely egy ultrahangos fogkő eltávolítással egybekötött air-flow sópolírozásból áll. Ezzel az ártalmatlan kezeléssel megelőzhetjük a gyulladást, illetve elősegíthetjük annak gyógyulását.

A fájdalommal nem járó, nem akut fogászati problémák kezelését a szülés utáni időszakra javasoljuk elhalasztani. Szükség esetén a terhesség 2. trimeszterében végezhetünk fogászati beavatkozásokat.

Sok anya panaszolja, hogy fogai azért mentek tönkre a terhesség alatt, mert a magzat “kiszívta” a kalciumot a fogából. Ez egy tévhit. Nincs olyan folyamat, amely során a magzat miatt szuvasodnak el az édesanya fogai. A kismamák körében gyakrabban előfordulhat a fokozott fogszuvasodás, amelynek oka a megváltozott táplálkozási szokásokban keresendő: többször étkeznek a nap folyamán, miközben a fogmosások számát nem növelik. Ettől függetlenül kiemelt fontosságúnak tartjuk a vitaminokban és ásványi anyagokban, így akár kalciumban is gazdag, változatos étrend fogyasztását a magzat táplálása érdekében.

 

Szülés után

 

A terhességi szűrővizsgálat során tájékoztatjuk a kismamát a születendő kisbaba anyamellről való táplálásának fontosságáról, a gyermekkori rossz szokások (pl. ujjszopás, cumizás) kialakulásának következményeiről, a gyermekkori fogszuvasodások kialakulásának megelőzéséről – hiszen egyik legfontosabb alapelvünknek a megelőzést tartjuk. Ezeket a szülést követő teendőket következő bejegyzésünkben fogjuk részletezni.

Amennyiben érdekesnek találta cikkünket, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy ajánlja oldalunkat ismerősének!

 

0 hozzászólás

Mit gondol bejegyzésünkről?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Esztétikai fogászat

Modern igényre szabott szolgáltatás
Időpontfoglalás