Fogászat a terhesség alatt

A kismama és a születendő gyermek száj-egészségének megőrzése

Fogászat a terhesség alatt

A kismama és a születendő gyermek száj-egészségének megőrzése

Hogyan óvjuk meg szájüregünk egészségét a terhesség alatt, mire kell figyelnünk?

 

Szerencsések vagyunk, amiért sok kismama választja a Luminovát, amikor terhességi fogorvosi szűrővizsgálatra foglal időpontot. Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan bizonytalanok, nem tudják, hogy mire számíthatnak a terhesség alatt, ezért szeretnénk egy kis iránymutatást adni. Mire kell figyelni akár már a baba tervezésekor, a várandósság alatt, valamint a szülést követően?

 

Terhesség előtt

 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szűrővizsgálat során teljeskörű felvilágosítást adjunk a kismamáknak, nem csak a saját, hanem a születendő gyermek száj-egészségének megőrzése érdekében is.

Már babavárás előtt érdemes ellátogatni hozzánk, mivel bármilyen rejtett szájüregi probléma előfordulhat, amelyet terhesség előtt kezelni kell. Amennyiben gyulladás, fogászati góc van a szervezetben, azt feltétlenül meg kell szüntetni teherbeesés előtt, hiszen hatással lehet a fejlődő magzatra, akár koraszülést is eredményezhet. A teljes fogászati góckutatás biztonsággal terhesség előtt végezhető el, mivel ekkor még készíthető panoráma röntgenfelvétel.
Ekkorra szoktuk időzíteni a fogtömések elvégzését, a rossz foggyökerek eltávolítását, a fogpótlások készítését is.

Optimális esetben a fogorvosi szűrővizsgálaton való megjelenésen túl nincs szükség más beavatkozásra a babavárás során.

 

Terhesség alatt

 

Rendelőnkben rendszeresen végzünk kismama szűréseket. Felmérjük a kismama szájüregének állapotát, személyre szabottan instruáljuk, hogy mire kell odafigyelnie várandóssága alatt.

Az egész terhesség ideje alatt figyelni kell a fokozott szájhigiéniára. A várandósság során fellépő hormonális változások miatt a szájnyálkahártya vérbővé, sérülékenyebbé válik, hamarabb alakulhat ki gyulladásos reakció. A dentális plakk lerakódása miatt ún. terhességi gingivitis, azaz terhességi fogínygyulladás jöhet létre. Ez vérzékeny, duzzadt, érintésre fájdalmas ínnyel jár, amelyet sok kismama egyre kevésbé tisztít, ezzel fokozva a gyulladást. Egy ördögi kör, ami csak egyre rosszabb lesz, megelőzésére mindenképpen figyelni kell. A terhességi ínygyulladás elkerülésére teljeskörű szájhigiénés kezelést javasolunk, amely egy ultrahangos fogkő eltávolítással egybekötött air-flow sópolírozásból áll. Ezzel az ártalmatlan kezeléssel megelőzhetjük a gyulladást, illetve elősegíthetjük annak gyógyulását.

A fájdalommal nem járó, nem akut fogászati problémák kezelését a szülés utáni időszakra javasoljuk elhalasztani. Szükség esetén a terhesség 2. trimeszterében végezhetünk fogászati beavatkozásokat.

Sok anya panaszolja, hogy fogai azért mentek tönkre a terhesség alatt, mert a magzat “kiszívta” a kalciumot a fogából. Ez egy tévhit. Nincs olyan folyamat, amely során a magzat miatt szuvasodnak el az édesanya fogai. A kismamák körében gyakrabban előfordulhat a fokozott fogszuvasodás, amelynek oka a megváltozott táplálkozási szokásokban keresendő: többször étkeznek a nap folyamán, miközben a fogmosások számát nem növelik. Ettől függetlenül kiemelt fontosságúnak tartjuk a vitaminokban és ásványi anyagokban, így akár kalciumban is gazdag, változatos étrend fogyasztását a magzat táplálása érdekében.

 

Szülés után

 

A terhességi szűrővizsgálat során tájékoztatjuk a kismamát a születendő kisbaba anyamellről való táplálásának fontosságáról, a gyermekkori rossz szokások (pl. ujjszopás, cumizás) kialakulásának következményeiről, a gyermekkori fogszuvasodások kialakulásának megelőzéséről – hiszen egyik legfontosabb alapelvünknek a megelőzést tartjuk. Ezeket a szülést követő teendőket következő bejegyzésünkben fogjuk részletezni.

Amennyiben érdekesnek találta cikkünket, iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy ajánlja oldalunkat ismerősének!

 

0 hozzászólás

Mit gondol bejegyzésünkről?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Esztétikai fogászat

Modern igényre szabott szolgáltatás

Szolgáltatásaink

Konzultáció
Konzerváló fogkezelések
Parodontális fogászati kezelések
Egyéb esztétikai fogászati beavatkozások
Fogpótlások
Gyermekfogászat

Luminova Esztétikai Fogászat

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Iratkozzon fel!

Hasznos információk az egészséges élethez elengedhetetlen fog- és szájápolásról, hírek és akciók a Luminova rendelőjéből

You have Successfully Subscribed!

Időpontfoglalás