Esztétikai fogászat

Természethű megjelenés, művészeti színvonalon

A Luminovában az esztétikai fogorvosi beavatkozásokkal fő célunk pácienseink számára olyan személyre szabott megoldásokat találni, melyek a rágóképességet tökéletesen helyreállítva szolgálják ki a modernkori esztétikai igényeket.

Az esztétikai fogászat egy látásmód, melynek szűrőjén keresztül a 21. században rendelkezésünkre álló korszerű technológiák segítségével a legélethűbb restaurátumokat készítjük el.

Pácienseink egyéni adottságainak gondos figyelembevételével, a végeredmény megtévesztően utánozza a természetes fogak megjelenését. Kiváló fogtechnikusaink művészi színvonalon készítenek el minden restaurátumot.

 

Kezeléseink

 

Esztétikai fogászati beavatkozásnak minősíthető lényegében minden olyan eljárás, amellyel a fogak esztétikai megjelenését javíthatjuk.

Fogfehérítő eljárások

Látványos, több árnyalatnyi fogfehérítés maximális biztonsággal.

Fémmentes fogpótlások

A szervezet számára jól tolerálható, nem allergizáló fogpótlások (cirkon és E-max koronák, hídpótlások).

Adhezív tömési technikák

Balesetben letört fogak láthatatlan élpótlása, kerámia (E-max) betétek.

Héjkerámiák

A legkíméletesebb megoldás azok számára, akik elégedetlenek fogaik színével, formájával, megjelenésével.

Kezeléseink

 

Esztétikai fogászati beavatkozásnak minősíthető lényegében minden olyan eljárás, amellyel a fogak esztétikai megjelenését javíthatjuk.

Fogfehérítő eljárások

Látványos, több árnyalatnyi fogfehérítés maximális biztonsággal.

Adhezív tömési technikák

Balesetben letört fogak láthatatlan élpótlása, kerámia (E-max) betétek.

Fémmentes fogpótlások

A szervezet számára jól tolerálható, nem allergizáló fogpótlások (cirkon és E-max koronák, hídpótlások).

Héjkerámiák

A legkíméletesebb megoldás azok számára, akik elégedetlenek fogaik színével, formájával, megjelenésével.

 

Mi az esztétika?

 

Az esztétika (~szépségtan), és a szépség már az ókortól kezdve foglalkoztatta a gondolkodókat, így nem csoda, hogy ez elsősorban a művészetekhez kapcsolható fogalom. A történelemben rengeteg vita született azzal kapcsolatban, hogy a művészet hozza létre a szépséget, vagy a természetet utánozza-e?

 

Mit jelent az esztétikai fogászat a Luminovában?

 

Az esztétikai fogászat sokkal inkább egy újfajta szemléletnek tekinthető, mintsem a fogászat önálló területének. Munkànkban az “esztétikus” a természetes másolásàt, minél realisztikusabb megjelenés létrehozását jelenti.

Az esztétikai fogászat fogalma azonban sokszor félreértés tárgyát képezi. Az esztétikus fogazat számunkra nem csak a “láthatóságot” jelenti, (pl. extrém kérések esetében a front régió “rendbetételét”) hiszen a szépség – tartalom és funkció nélkül -, önmagában mit sem ér. (így sajnos ezen kéréseket sokszor kénytelenek vagyunk elutasítani).

Rendelőnkben törekszünk arra, hogy bármilyen esztétikus pótlás készítéséről is legyen szó, elsődleges a rágóapparátus megfelelő helyreállítása, és a rágószerv hosszú távon való működésének elősegítése.

 

Fogfehérítő eljárások

 

A fogfehérítés a fogszín világosabbá tételével korunk szépségideáljának megfelelő, magabiztos, fiatalos megjelenést kölcsönöz, így esztétikai fogászati beavatkozásnak tekinthető. A fogfehérítés nem varázslat, az egyénre jellemző, az adottságainak megfelelő fogszínen belül világosabb árnyalatú szín elérése a cél.

Szemléletünk a fogfehérítő eljárások során is hangsúlyos: a kezelések során célunk a természetes, ápoltságot és egészséget sugárzó mosoly létrehozása (nem a művi, rikító fehér fogsor).

 

Mitől függ a fogszín?

 

A fogak színe egyénenként eltérő és egyedi, így a fogszín és annak meghatározása nagyon összetett feladat. A fogak méretéből, formájából, valamint többrétegű szerkezetükből adódóan foganként is több színárnyalat és színátmenet figyelhető meg. Vannak olyan színbeli tulajdonságok, melyek születésünktől meghatározottak (például fogaink sárgás-barnás vagy szürkés árnyalata), de környezeti tényezők is befolyásolják a szín alakulását.

A fogszínt befolyásoló tényezők:

 • genetikai adottságaink: a zománc, dentin vastagsága
 • korunk: az életkor előrehaladtával a fogak sötétebb árnyalatúak lesznek
 • életmódunk és étrendünk: magas pigmenttartalmú ételek fogyasztása, dohányzás, kávé, tea, vörösbor, kóla fogyasztása
 • gyógyszerek okozhatnak elszíneződést (pl. tetracyclinek)
 • fogaink vitalitása: gyökérkezelt fogak sötétebb árnyalatúak

Rendelőnkben egy digitális fogszínmeghatározó készülékkel ellenőrizzük a fogfehérítés eredményét, amelyet az élethű fogpótlások készítéséhez is használunk.

 

Fogfehérítésről általában:

 

Napjainkban a fogfehérítő anyagoknak és rendszereknek rendkívül széles skálája elérhető, otthoni és professzionális (rendelői) felhasználásra. Ezek az anyagok nem károsítják a fogzománcot, sem a lágyrészeket, nincsenek mérgező hatással a szàjüreg egyes részeire. A bennük található aktív hatóanyag (karbamid-peroxid v. hidrogén-peroxid) koncentrációjától és behatási idejétől függ a fogfehérítés hatékonysága.

Az otthoni, nem rendelői környezetben kapható fogfehérítők használata előtt javasoljuk, hogy egészsége védelme érdekében forduljon fogorvoshoz, mert sajnos nem minden rendszer biztonságos és hatékony. Kérjen tanácsot szakembertől a termékekről és azok pontos használatáról a maximális hatás eléréséhez. Fontos, hogy az otthoni fogfehérítésre is elő kell készíteni a fogakat, mert csak megtisztított fogfelszíneken érhetjük el a kívánt hatást.

 

Fogfehérítés a Luminovában:

 

Rendelőnkben az innovatív SDI gyártó nagy hatékonysággal és biztonsággal használható Pola Office+ rendszerét használjuk, mely 37.5%-os hidrogén-peroxid formulája több árnyalatnyi fogfehérítő hatást ér el a lehető legrövidebb hatóidővel, mindössze 30 perc alatt. A fogfehérítő gél önmagában is eredményes, de a rendelőnkben alkalmazott speciális fogfehérítő lámpa segítségével a művelet gyorsabb, hatékonyabb és kíméletesebb. További előny, hogy az anyag “érzékenység-csökkentő” komponense (kálium-nitrát) minimalizálja a kezelést követő érzékenységet.

Fontos megjegyezni, hogy az eredmény egyénenként változó, és nem lehet biztonsággal előre megállapítani, hogy milyen mértékű és mennyire tartós fogfehérítés érhető el. Ezt befolyásolják az egyéni adottságok: a fogszín, a fogszövet tulajdonságai, táplálkozási szokások.stb. Az utasítások megfelelő betartásával az eredmény akár 1,5-2 évig is megmaradhat.

 

Fémmentes fogpótlások

 

A digitális technológia fejlődése a fogorvoslás korábban nem ismert dimenzióit nyitotta meg, a  fogpótlások sokkal precízebben elkészíthetővé váltak. Ezek a művészi színvonalú fogpótlások a hagyományos, fémvázra égetett kerámia pótlásokat háttérbe szorították. 

A fémmentes koronák, hidak, héjkerámiák elsődleges előnye, hogy fényáteresztő képességük a természetes fogéhoz hasonló. Ezzel szemben a fémkerámia pótlások esetében a leplező kerámia alatti fémréteg nem engedte át a fényt, illetve sokszor az ínyszél mellett megjelenő szürke fémszegély sem előnyös esztétikailag. 

A számítógép által tervezett és előállított (ún. CAD/CAM) technológiának köszönhetően ezek az új pótlások nagyon pontosak, a precíz záródásnak köszönhetően a fémmentes fogpótlások élettartama hosszú. Speciális kiképzésük révén nem ártanak a fogágynak, valamint az anyagtani adottságaiknak köszönhetően nem allergizálnak – amely fémallergiában szenvedőknek előny.

Cirkónium vagy préskerámia fémmentes fogpótlásaink a legmodernebb technológiával készülnek és minden esztétikai igénynek megfelelnek.

 

Héjkerámiák

 

Arcunkat egy szép mosoly teheti igazán vonzó látvánnyá, amelyet alapvetően meghatároz az elől lévő (ún. front) fogaink színe, formája és mérete. A szépség, az esztétikai tulajdonságok megítélése szubjektív, sokszor egy ember arcát épp a fogsorán megjelenő apró kis tökéletlenségek teszik széppé és különlegessé, ezek a részletek válhatnak “szexepillé”.

Míg sok reklám és hirdetés “tökéletes mosolyt” ígér, nekünk nem célunk a hófehér, egyforma fogak futószalagszerű gyártása. Legfőképpen azért, mert meggyőződésünk, hogy a mosoly – és viselője – pontosan egyediségétől lesz szép, attraktív és különleges.

A Luminovában célunk az esztétikai megoldásokkal olyan fogak és mosolyok megalkotása, melyek a pácienst boldoggá teszik, ezáltal őszintén és szabadon tud mosolyogni, illetve arcához és annak karakteréhez a legjobban illeszkednek. Az eredmény személyre szabott és természetes.

A héjkerámia fogpótlásokat szinte csak esztétikai megfontolásból készítjük, mikor a páciens elégedetlen front fogainak méretével, formájával, színével. Különösen előnyös tulajdonságuk, hogy nagyon apró beavatkozásokkal (0.2 – 0.5 mm foganyag veszteséggel) is fantasztikus változások érhetőek el. Ezek a finom, hajszálvékony, kerámiából készült pótlások ragasztással kerülnek a front fogak külső felszínére, ezáltal, mint egy “maszk” újjáteremtik fogaink, így mosolyunk megjelenését.

Rendelőnkben legfőképpen fogtechnikus által alkotott (ún. indirekt) kerámia héjakat alkalmazunk, melyek a legprecízebb préselési eljárással készülnek. Ezek a legmagasabb esztétikai igényeket kiszolgáló, antiallergén fogpótlások. A kezelések a fogtechnikus bevonásával és személyes jelenlétével, maximálisan a páciens esztétikai igényeinek megfelelően, tervezetten történnek.

 

Mikor döntsön a héjkerámia mellett?

 

 • fogak közötti rések esetén
 • ha nem elégedett front fogainak formájával,megjelenésével
 • elszíneződött fogak esetén (a fogszín megítélése a tervezés során kulcsfontosságú, hiszen a vékony héjak fényáteresztő képessége miatt nem képesek bármilyen sötét színbeli rendellenesség elfedésére!)
 • veleszületett zománc-, dentin rendellenesség esetén
 • foltos fogak esetén
 • balesetben letört, megsérült fogak esetén

Héjkerámia készítése bizonyos esetekben, például szuvasságok, tömések jelenléte, nagymértékben kopott, torlódott fogak esetén ellenjavallt.

Sokan hirdetik a héjkerámiát fogszabályozási rendellenességek megoldásaként, illetve fogszabályozó kezelések alternatívájaként. Leszögezendő, hogy az enyhe elváltozások és torlódások egy pici optikai csalással valóban javíthatóak, de a nagyfokú front fogazati torlódások megoldására ne számítsunk a héjak által, mert a fogak csontban elfoglalt helyzetét nem befolyásolják.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el rendelőnkbe, és egy személyes konzultáció során egyéb kérdéseire is szívesen válaszolunk. Forduljon hozzánk bizalommal.

 

 

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlista, fizetési lehetőségek

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Konzerváló fogászat

Időtálló eredményt biztosítunk

Időpontfoglalás