Esztétikai fogászat

Természethű megjelenés, művészeti színvonalon

A Luminovában az esztétikai fogorvosi beavatkozásokkal fő célunk pácienseink számára olyan személyre szabott megoldásokat találni, melyek a rágóképességet tökéletesen helyreállítva szolgálják ki a modernkori esztétikai igényeket.

Az esztétikai fogászat egy látásmód, melynek szűrőjén keresztül a 21. században rendelkezésünkre álló korszerű technológiák segítségével a legélethűbb restaurátumokat készítjük el.

Pácienseink egyéni adottságainak gondos figyelembevételével, a végeredmény megtévesztően utánozza a természetes fogak megjelenését. Kiváló fogtechnikusaink művészi színvonalon készítenek el minden restaurátumot.

 

Kezeléseink

 

Esztétikai fogászati beavatkozásnak minősíthető lényegében minden olyan eljárás, amellyel a fogak esztétikai megjelenését javíthatjuk.

Fogfehérítő eljárások

Látványos, több árnyalatnyi fogfehérítés maximális biztonsággal.

Fémmentes fogpótlások

A szervezet számára jól tolerálható, nem allergizáló fogpótlások (cirkon és E-max koronák, hídpótlások).

Adhezív tömési technikák

Balesetben letört fogak láthatatlan élpótlása, kerámia (E-max) betétek.

Héjkerámiák

A legkíméletesebb megoldás azok számára, akik elégedetlenek fogaik színével, formájával, megjelenésével.

Kezeléseink

 

Esztétikai fogászati beavatkozásnak minősíthető lényegében minden olyan eljárás, amellyel a fogak esztétikai megjelenését javíthatjuk.

Fogfehérítő eljárások

Látványos, több árnyalatnyi fogfehérítés maximális biztonsággal.

Adhezív tömési technikák

Balesetben letört fogak láthatatlan élpótlása, kerámia (E-max) betétek.

Fémmentes fogpótlások

A szervezet számára jól tolerálható, nem allergizáló fogpótlások (cirkon és E-max koronák, hídpótlások).

Héjkerámiák

A legkíméletesebb megoldás azok számára, akik elégedetlenek fogaik színével, formájával, megjelenésével.

 

Mi az esztétika?

 

Az esztétika (~szépségtan), és a szépség már az ókortól kezdve foglalkoztatta a gondolkodókat, így nem csoda, hogy ez elsősorban a művészetekhez kapcsolható fogalom. A történelemben rengeteg vita született azzal kapcsolatban, hogy a művészet hozza létre a szépséget, vagy a természetet utánozza-e?

 

Mit jelent az esztétikai fogászat a Luminovában?

 

Az esztétikai fogászat sokkal inkább egy újfajta szemléletnek tekinthető, mintsem a fogászat önálló területének. Munkànkban az “esztétikus” a természetes másolásàt, minél realisztikusabb megjelenés létrehozását jelenti.

Az esztétikai fogászat fogalma azonban sokszor félreértés tárgyát képezi. Az esztétikus fogazat számunkra nem csak a “láthatóságot” jelenti, (pl. extrém kérések esetében a front régió “rendbetételét”) hiszen a szépség – tartalom és funkció nélkül -, önmagában mit sem ér. (így sajnos ezen kéréseket sokszor kénytelenek vagyunk elutasítani).

Rendelőnkben törekszünk arra, hogy bármilyen esztétikus pótlás készítéséről is legyen szó, elsődleges a rágóapparátus megfelelő helyreállítása, és a rágószerv hosszú távon való működésének elősegítése.

 

Fogfehérítő eljárások

 

A fogfehérítés a fogszín világosabbá tételével korunk szépségideáljának megfelelő, magabiztos, fiatalos megjelenést kölcsönöz, így esztétikai fogászati beavatkozásnak tekinthető. A fogfehérítés nem varázslat, az egyénre jellemző, az adottságainak megfelelő fogszínen belül világosabb árnyalatú szín elérése a cél.

Szemléletünk a fogfehérítő eljárások során is hangsúlyos: a kezelések során célunk a természetes, ápoltságot és egészséget sugárzó mosoly létrehozása (nem a művi, rikító fehér fogsor).

 

Mitől függ a fogszín?

 

A fogak színe egyénenként eltérő és egyedi, így a fogszín és annak meghatározása nagyon összetett feladat. A fogak méretéből, formájából, valamint többrétegű szerkezetükből adódóan foganként is több színárnyalat és színátmenet figyelhető meg. Vannak olyan színbeli tulajdonságok, melyek születésünktől meghatározottak (például fogaink sárgás-barnás vagy szürkés árnyalata), de környezeti tényezők is befolyásolják a szín alakulását.

A fogszínt befolyásoló tényezők:

 • genetikai adottságaink: a zománc, dentin vastagsága
 • korunk: az életkor előrehaladtával a fogak sötétebb árnyalatúak lesznek
 • életmódunk és étrendünk: magas pigmenttartalmú ételek fogyasztása, dohányzás, kávé, tea, vörösbor, kóla fogyasztása
 • gyógyszerek okozhatnak elszíneződést (pl. tetracyclinek)
 • fogaink vitalitása: gyökérkezelt fogak sötétebb árnyalatúak

Rendelőnkben egy digitális fogszínmeghatározó készülékkel ellenőrizzük a fogfehérítés eredményét, amelyet az élethű fogpótlások készítéséhez is használunk.

 

Fogfehérítésről általában:

 

Napjainkban a fogfehérítő anyagoknak és rendszereknek rendkívül széles skálája elérhető, otthoni és professzionális (rendelői) felhasználásra. Ezek az anyagok nem károsítják a fogzománcot, sem a lágyrészeket, nincsenek mérgező hatással a szàjüreg egyes részeire. A bennük található aktív hatóanyag (karbamid-peroxid v. hidrogén-peroxid) koncentrációjától és behatási idejétől függ a fogfehérítés hatékonysága.

Az otthoni, nem rendelői környezetben kapható fogfehérítők használata előtt javasoljuk, hogy egészsége védelme érdekében forduljon fogorvoshoz, mert sajnos nem minden rendszer biztonságos és hatékony. Kérjen tanácsot szakembertől a termékekről és azok pontos használatáról a maximális hatás eléréséhez. Fontos, hogy az otthoni fogfehérítésre is elő kell készíteni a fogakat, mert csak megtisztított fogfelszíneken érhetjük el a kívánt hatást.

 

Fogfehérítés a Luminovában:

 

Rendelőnkben az innovatív SDI gyártó nagy hatékonysággal és biztonsággal használható Pola Office+ rendszerét használjuk, mely 37.5%-os hidrogén-peroxid formulája több árnyalatnyi fogfehérítő hatást ér el a lehető legrövidebb hatóidővel, mindössze 30 perc alatt. A fogfehérítő gél önmagában is eredményes, de a rendelőnkben alkalmazott speciális fogfehérítő lámpa segítségével a művelet gyorsabb, hatékonyabb és kíméletesebb. További előny, hogy az anyag “érzékenység-csökkentő” komponense (kálium-nitrát) minimalizálja a kezelést követő érzékenységet.

Fontos megjegyezni, hogy az eredmény egyénenként változó, és nem lehet biztonsággal előre megállapítani, hogy milyen mértékű és mennyire tartós fogfehérítés érhető el. Ezt befolyásolják az egyéni adottságok: a fogszín, a fogszövet tulajdonságai, táplálkozási szokások.stb. Az utasítások megfelelő betartásával az eredmény akár 1,5-2 évig is megmaradhat.

 

Fémmentes fogpótlások

 

A digitális technológia fejlődése a fogorvoslás korábban nem ismert dimenzióit nyitotta meg, a  fogpótlások sokkal precízebben elkészíthetővé váltak. Ezek a művészi színvonalú fogpótlások a hagyományos, fémvázra égetett kerámia pótlásokat háttérbe szorították. 

A fémmentes koronák, hidak, héjkerámiák elsődleges előnye, hogy fényáteresztő képességük a természetes fogéhoz hasonló. Ezzel szemben a fémkerámia pótlások esetében a leplező kerámia alatti fémréteg nem engedte át a fényt, illetve sokszor az ínyszél mellett megjelenő szürke fémszegély sem előnyös esztétikailag. 

A számítógép által tervezett és előállított (ún. CAD/CAM) technológiának köszönhetően ezek az új pótlások nagyon pontosak, a precíz záródásnak köszönhetően a fémmentes fogpótlások élettartama hosszú. Speciális kiképzésük révén nem ártanak a fogágynak, valamint az anyagtani adottságaiknak köszönhetően nem allergizálnak – amely fémallergiában szenvedőknek előny.

Cirkónium vagy préskerámia fémmentes fogpótlásaink a legmodernebb technológiával készülnek és minden esztétikai igénynek megfelelnek.

 

Héjkerámiák

 

Arcunkat egy szép mosoly teheti igazán vonzó látvánnyá, amelyet alapvetően meghatároz az elől lévő (ún. front) fogaink színe, formája és mérete. A szépség, az esztétikai tulajdonságok megítélése szubjektív, sokszor egy ember arcát épp a fogsorán megjelenő apró kis tökéletlenségek teszik széppé és különlegessé, ezek a részletek válhatnak “szexepillé”.

Míg sok reklám és hirdetés “tökéletes mosolyt” ígér, nekünk nem célunk a hófehér, egyforma fogak futószalagszerű gyártása. Legfőképpen azért, mert meggyőződésünk, hogy a mosoly – és viselője – pontosan egyediségétől lesz szép, attraktív és különleges.

A Luminovában célunk az esztétikai megoldásokkal olyan fogak és mosolyok megalkotása, melyek a pácienst boldoggá teszik, ezáltal őszintén és szabadon tud mosolyogni, illetve arcához és annak karakteréhez a legjobban illeszkednek. Az eredmény személyre szabott és természetes.

A héjkerámia fogpótlásokat szinte csak esztétikai megfontolásból készítjük, mikor a páciens elégedetlen front fogainak méretével, formájával, színével. Különösen előnyös tulajdonságuk, hogy nagyon apró beavatkozásokkal (0.2 – 0.5 mm foganyag veszteséggel) is fantasztikus változások érhetőek el. Ezek a finom, hajszálvékony, kerámiából készült pótlások ragasztással kerülnek a front fogak külső felszínére, ezáltal, mint egy “maszk” újjáteremtik fogaink, így mosolyunk megjelenését.

Rendelőnkben legfőképpen fogtechnikus által alkotott (ún. indirekt) kerámia héjakat alkalmazunk, melyek a legprecízebb préselési eljárással készülnek. Ezek a legmagasabb esztétikai igényeket kiszolgáló, antiallergén fogpótlások. A kezelések a fogtechnikus bevonásával és személyes jelenlétével, maximálisan a páciens esztétikai igényeinek megfelelően, tervezetten történnek.

 

Mikor döntsön a héjkerámia mellett?

 

 • fogak közötti rések esetén
 • ha nem elégedett front fogainak formájával,megjelenésével
 • elszíneződött fogak esetén (a fogszín megítélése a tervezés során kulcsfontosságú, hiszen a vékony héjak fényáteresztő képessége miatt nem képesek bármilyen sötét színbeli rendellenesség elfedésére!)
 • veleszületett zománc-, dentin rendellenesség esetén
 • foltos fogak esetén
 • balesetben letört, megsérült fogak esetén

Héjkerámia készítése bizonyos esetekben, például szuvasságok, tömések jelenléte, nagymértékben kopott, torlódott fogak esetén ellenjavallt.

Sokan hirdetik a héjkerámiát fogszabályozási rendellenességek megoldásaként, illetve fogszabályozó kezelések alternatívájaként. Leszögezendő, hogy az enyhe elváltozások és torlódások egy pici optikai csalással valóban javíthatóak, de a nagyfokú front fogazati torlódások megoldására ne számítsunk a héjak által, mert a fogak csontban elfoglalt helyzetét nem befolyásolják.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el rendelőnkbe, és egy személyes konzultáció során egyéb kérdéseire is szívesen válaszolunk. Forduljon hozzánk bizalommal.

 

 

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlista, fizetési lehetőségek

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Konzerváló fogászat

Időtálló eredményt biztosítunk

Szolgáltatásaink

Konzultáció
Konzerváló fogkezelések
Parodontális fogászati kezelések
Egyéb esztétikai fogászati beavatkozások
Fogpótlások
Gyermekfogászat

Luminova Esztétikai Fogászat

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Iratkozzon fel!

Hasznos információk az egészséges élethez elengedhetetlen fog- és szájápolásról, hírek és akciók a Luminova rendelőjéből

You have Successfully Subscribed!

Időpontfoglalás