Gyakori fogászati kérdések

Olvassa el pácienseink gyakori kérdéseit és válaszainkat

Nem találja a választ?

Tegye fel kérdését E-konzultációs felületünkön!

Mi az a gócbetegség?

A gócbetegség kialakulása során a szervezet valamely részében fennálló helyi gyulladásos folyamatból a baktériumok (és azok toxinjai) elvándorolnak más területekre és ott is gyulladást okoznak. Az elsődleges gyulladást gócnak, az általa kiváltott betegséget gócbetegségnek nevezzük. Gócbetegségre gondolhatunk az alábbi tünetek esetén, amennyiben a tünetet kiváltó ok ismeretlen:

– hajhullás (foltos),
– egyes bőrgyógyászati betegségek, például ekcéma,
– ízületi problémák,
– vesegyulladás,
– kisebb, görcsös állapotok,
– gyermekkori asztma,
– nőgyógyászati, főként petefészekkel kapcsolatos betegségek,
– férfi nemi szervekkel, prosztatával kapcsolódó betegségek.

A gócbetegségek viszonylag nagy százaléka fogászati eredetű (fogszuvasodás, elhalt fog, fogágybetegség). A fogászati góckutatás során részletes fizikális valamint radiológiai vizsgálatot végzünk a góc felkutatására.

Fáj a fogam. Ki kell húzni?

Nem.  A 21. században rendelkezésünkre álló technikák segítségével törekszünk a fogak megtartására, ameddig csak lehetséges. A fog gyulladásos megbetegedései egy szintig gyökérkezeléssel kezelhetők, így a fog megmenthető.

A fog eltávolítására csak abban az esetben van szükség, amikor már nincs megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű foganyag, vagy fennáll a gócbetegség kialakulásának esélye.

Mi a gyökérkezelés? Fájdalmas?

A gyökérkezelés a gyulladt fog megtartásának egy lehetséges módja. Ezzel az eljárással megmenthetjük a fogat az eltávolítástól, így az még évekig a szájüregben maradhat.

Rendelőnkben az összes fogorvosi beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, a legkorszerűbb érzéstelenítő szerek használatával, így a beavatkozás fájdalommentes. A kezelés során feltárjuk a fogat, eltávolítjuk a gyulladt idegszálat, valamint fertőzött szöveteket, baktériumokat.

A fogfehérítés károsítja a fogakat? Lehetséges az elszürkült, gyökérkezelt fogak fehérítése?

A megfelelően előkészített fogakon, szakember által, körültekintően végzett fogfehérítés nem árt a fogaknak. A fehérítő eljárás során alkalmazott peroxid készítmények használata azonban csak professzionális körülmények körülmények között javasolt, mert a környező szövetek, lágyrészek (fogíny, nyálkahártya) irritációját okozhatják.

A gyökérkezelt, elszürkült fogak fehérítése belülről történik.

Szükség van az amalgám töméseim cseréjére?

Az amalgám tömések cseréjét csak abban az esetben tartjuk indokoltnak, ha a tömés már nem illeszkedik megfelelően, a széli zárása nem megfelelő, alászuvasodott, vagy zavarja viselőjét esztétikailag.

Mi az az inlay?

Az angol ‘inlay’ szó betétet jelent. Betétet nagy kiterjedésű fogtömések helyett készítünk, helyreállítva így a fogat mind funkcionálisan, mind esztétikailag.

A rendelőnkben tiszta kerámiából (E.max-lítium-diszilikát) készülő betétek minden szempontból a legmagasabb színvonalat képviselik.

Fényáteresztő képességük, áttetszőségük, színhatásuk révén ezek a legélethűbbek, leginkább hasonlítanak az élő fogakra. Behelyezésüket követően még a szakértő szemek számára is nehezen észrevehetőek.

A kerámia betétek tökéletes széli záródása miatt – megfelelő szájhigiéne mellett -,  a fogak hosszútávra védettek az újbóli fogszuvasodás kialakulásától.

Teljesen fémmentesek, így fémalleriás páciensek számára is tökéletes megoldást jelentenek.

Mi az a cirkónium? Miért válasszak cirkónium fogpótlást fémkerámia helyett?

A cirkon fogpótlások alapanyaga a cirkónium-dioxid, melyet a hétköznapokban cirkónium-oxidnak vagy cirkonnak nevezünk.  

Teljesen fémmentesek, szilárdságukat és esztétikai tulajdonságaikat tekintve tökéletes alapanyagként szolgálnak a fogpótlások vázának készítésére, helyettesítve a régebben elterjedt fémvázakat. A cirkóniumból készülő fogpótlásokat azonban nem kizárólag előnyös esztétikai tulajdonságaik miatt használhatjuk, hiszen egyéb kedvező egészségügyi sajátosságokkal is rendelkeznek:

– Fémmentes fogpótlások: fémallergiás páciensek számára tökéletes megoldást nyújtanak.

– Élethűek: fényáteresztő képességük, áttetszőségük, színhatásuk révén a megtévesztésig hasonlítanak a természetes fogakra. A régebben elterjedt fémkerámia koronák széli részénél látható szürkés szegély már a múlté.

– Pontosság: a cirkon fogpótlásokat, a precíziós CAD-CAM (számítógéppel tervezett és számítógépes vezérléssel előállított) technológiával állítják elő, amely ezred milliméteres pontos illeszkedést biztosít.

– Hosszú élettartam: A cirkon magas szakítószilárdságának köszönhetően alkalmas nagyobb kiterjedésű fogpótlások készítésére is. Ennek a nagyfokú szilárdságnak, valamint a pontos digitális technológiának köszönhetően hosszútávon kiszolgálják viselőjüket.

Terhesen mehetek-e fogorvoshoz?

Igen. A várandósság során kötelező egy fogorvosi szűrővizsgálaton megjelenni. A bekövetkező hormonális változások miatt ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a fogínygyulladás megelőzésére, emiatt javasolt lehet fogkőeltávolítást végezni.

Akut, fájdalommal járó panaszok kezelesére az egész terhesség során van lehetőség, azonban biztonsàggal a második trimeszterben végezhető el bármilyen beavatkozás.

Mi az a gócbetegség?

A gócbetegség kialakulása során a szervezet valamely részében fennálló helyi gyulladásos folyamatból a baktériumok (és azok toxinjai) elvándorolnak más területekre és ott is gyulladást okoznak. Az elsődleges gyulladást gócnak, az általa kiváltott betegséget gócbetegségnek nevezzük. Gócbetegségre gondolhatunk az alábbi tünetek esetén, amennyiben a tünetet kiváltó ok ismeretlen:

– hajhullás (foltos),
– egyes bőrgyógyászati betegségek, például ekcéma,
– ízületi problémák,
– vesegyulladás,
– kisebb, görcsös állapotok,
– gyermekkori asztma,
– nőgyógyászati, főként petefészekkel kapcsolatos betegségek,
– férfi nemi szervekkel, prosztatával kapcsolódó betegségek.

A gócbetegségek viszonylag nagy százaléka fogászati eredetű (fogszuvasodás, elhalt fog, fogágybetegség). A fogászati góckutatás során részletes fizikális valamint radiológiai vizsgálatot végzünk a góc felkutatására.

Fáj a fogam. Ki kell húzni?

Nem. A 21. században rendelkezésünkre álló technikák segítségével törekszünk a fogak megtartására, ameddig csak lehetséges. A fog gyulladásos megbetegedései egy szintig gyökérkezeléssel kezelhetők, így a fog megmenthető.

A fog eltávolítására csak abban az esetben van szükség, amikor már nincs megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű foganyag, vagy fennáll a gócbetegség kialakulásának esélye.

Mi a gyökérkezelés? Fájdalmas?

A gyökérkezelés a gyulladt fog megtartásának egy lehetséges módja. Ezzel az eljárással megmenthetjük a fogat az eltávolítástól, így az még évekig a szájüregben maradhat.

Rendelőnkben az összes fogorvosi beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, a legkorszerűbb érzéstelenítő szerek használatával, így a beavatkozás fájdalommentes. A kezelés során feltárjuk a fogat, eltávolítjuk a gyulladt idegszálat, valamint fertőzött szöveteket, baktériumokat.

A fogfehérítés károsítja a fogakat? Lehetséges az elszürkült, gyökérkezelt fogak fehérítése?

A megfelelően előkészített fogakon, szakember által, körültekintően végzett fogfehérítés nem árt a fogaknak. A fehérítő eljárás során alkalmazott peroxid készítmények használata azonban csak professzionális körülmények körülmények között javasolt, mert a környező szövetek, lágyrészek (fogíny, nyálkahártya) irritációját okozhatják.

A gyökérkezelt, elszürkült fogak fehérítése belülről történik.

Szükség van az amalgám töméseim cseréjére?

Az amalgám tömések cseréjét csak abban az esetben tartjuk indokoltnak, ha a tömés már nem illeszkedik megfelelően, a széli zárása nem megfelelő, alászuvasodott, vagy zavarja viselőjét esztétikailag.

Mi az az inlay?

Az angol ‘inlay’ szó betétet jelent. Betétet nagy kiterjedésű fogtömések helyett készítünk, helyreállítva így a fogat mind funkcionálisan, mind esztétikailag.

A rendelőnkben tiszta kerámiából (E.max-lítium-diszilikát) készülő betétek minden szempontból a legmagasabb színvonalat képviselik.

Fényáteresztő képességük, áttetszőségük, színhatásuk révén ezek a legélethűbbek, leginkább hasonlítanak az élő fogakra. Behelyezésüket követően még a szakértő szemek számára is nehezen észrevehetőek.

A kerámia betétek tökéletes széli záródása miatt – megfelelő szájhigiéne mellett -, a fogak hosszútávra védettek az újbóli fogszuvasodás kialakulásától.

Teljesen fémmentesek, így fémalleriás páciensek számára is tökéletes megoldást jelentenek.

Mi az a cirkónium? Miért válasszak cirkónium fogpótlást fémkerámia helyett?

A cirkon fogpótlások alapanyaga a cirkónium-dioxid, melyet a hétköznapokban cirkónium-oxidnak vagy cirkonnak nevezünk.

Teljesen fémmentesek, szilárdságukat és esztétikai tulajdonságaikat tekintve tökéletes alapanyagként szolgálnak a fogpótlások vázának készítésére, helyettesítve a régebben elterjedt fémvázakat. A cirkóniumból készülő fogpótlásokat azonban nem kizárólag előnyös esztétikai tulajdonságaik miatt használhatjuk, hiszen egyéb kedvező egészségügyi sajátosságokkal is rendelkeznek:

– Fémmentes fogpótlások: fémallergiás páciensek számára tökéletes megoldást nyújtanak.

– Élethűek: fényáteresztő képességük, áttetszőségük, színhatásuk révén a megtévesztésig hasonlítanak a természetes fogakra. A régebben elterjedt fémkerámia koronák széli részénél látható szürkés szegély már a múlté.

– Pontosság: a cirkon fogpótlásokat, a precíziós CAD-CAM (számítógéppel tervezett és számítógépes vezérléssel előállított) technológiával állítják elő, amely ezred milliméteres pontos illeszkedést biztosít.

– Hosszú élettartam: A cirkon magas szakítószilárdságának köszönhetően alkalmas nagyobb kiterjedésű fogpótlások készítésére is. Ennek a nagyfokú szilárdságnak, valamint a pontos digitális technológiának köszönhetően hosszútávon kiszolgálják viselőjüket.

Terhesen mehetek-e fogorvoshoz?

Igen. A várandósság során kötelező egy fogorvosi szűrővizsgálaton megjelenni. A bekövetkező hormonális változások miatt ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a fogínygyulladás megelőzésére, emiatt javasolt lehet fogkőeltávolítást végezni.

Akut, fájdalommal járó panaszok kezelesére az egész terhesség során van lehetőség, azonban biztonsàggal a második trimeszterben végezhető el bármilyen beavatkozás.

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

A Luminova-élmény

Olvasson küldetésünkről és alapértékeinkről

Kik vagyunk?

Olvassa el bemutatkozónkat

Szolgáltatásaink

Konzultáció
Konzerváló fogkezelések
Parodontális fogászati kezelések
Egyéb esztétikai fogászati beavatkozások
Fogpótlások
Gyermekfogászat

Luminova Esztétikai Fogászat

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Iratkozzon fel!

Hasznos információk az egészséges élethez elengedhetetlen fog- és szájápolásról, hírek és akciók a Luminova rendelőjéből

You have Successfully Subscribed!

Időpontfoglalás