Szájápolási tippek iskolakezdéshez​

Ne feledkezzünk meg fogainkról, amikor megváltozik a napi rutin.

Iskolakezdés után nem mindig könnyű a családnak visszarázódni a mindennapokba a laza nyári szünidőt követően. A szeptemberi pörgős időszak után fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre is! Őrizzük meg gyermekeink fogainak egészségét az iskolában is! Szájápolási tippek a Luminovától.

  

1. Ragaszkodjunk a szájápolási rutinhoz!

 

A reggelek sok család életében a rohanásról szólnak, a sietve bekapott falatokat nem mindig követi fogmosás. Törekedjünk arra, hogy indulás előtt legyen mindenkinek ideje a szájápolásra. Ez azért nagyon fontos, mert a reggelit követően alaposan megtisztított fogfelszíneken nem tapadnak meg a káros baktériumok, elindítva a fogszuvasodás folyamatát. Amennyiben ez elmarad, a reggeli során elfogyasztott szénhidrátok a baktériumoknak kitűnő táplálékul szolgálnak, így azok elszaporodása károsíthatja a fog szerkezetét.

Sok páciens beismeri, hogy a gyermeke naponta csak egyszer, reggelente mos fogat. Az esti fogmosás ugyanolyan jelentős, ragaszkodjunk ahhoz, hogy az esti fogmosás se maradjon el!

 

2. Fogselymezzünk!

 

Tegyük mindennapossá ezt a szájápolási technikát az egész család életében. A fogselymezés sajnos nem elég elterjedt, azonban a fogközökben kialakuló fogszuvasodások megelőzésében elengedhetetlen. Ezek a gyerekek maradó fogainak előtörésével, valamint azok érintkezésének (ún. kontaktpontok) kialakulásával egyidőben kezdhetnek kialakulni nem megfelelő szájhigiénia esetén.

A fogselymezésnél elsődleges a megfelelő technika. Amennyiben nem biztos benne, hogy jól csinálja, látogasson el hozzánk! A Luminovában megtanítjuk Önnek és gyermekének a helyes fogselymezést.

 

3. Egészségesen nassoljunk!

 

A fogak előtörésében, fejlődésében, valamint azok öntisztulásában nagy szerepet játszik a táplálék összetétele. Próbáljunk a gyermek uzsonnájába egészséges, “fogvédő” ételeket csempészni, természetesen a gyerek ízlésének megfelelően. Igyekezzünk fehérjékben gazdag, vitamindús ételeket adni, illetve pakolhatunk olyan nyers zöldségeket is, melynek elfogyasztásához a gyereknek intenzíven “rágnia” kell.

A pépes ételek könnyebben maradnak hosszútávon a szájüregben, ezáltal növelve a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. A ragacsos, magas cukortartalmú nasikat (karamella, gumicukor, vattacukor, kekszek) kerüljük!

Nem javasoljuk a cukros, szénsavas üdítőitalokat, szörpöket. Törekedjünk az ásványvíz, a cukormentes üdítőitalok fogyasztására!

 

4. Mutassunk példát!

 

A gyerekek szájápolási technikáinak megtanulásában, valamint az ehhez való hozzáállás kialakulásában elsődleges a szülők szerepe. Nem mindegy, milyen példát látnak a gyerekek. Beszélgessünk arról otthon, hogy miért fontos a jó szájhigiénia, és milyen következményei lehetnek a fogaink elvesztésének.

 

5. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

 

Ha kisgyermekkortól elfogadtatjuk a gyermekkel a fogorvosi rendelő látogatását, akkor ez nem egy nyűgös, kellemetlen élmény lesz a számára, hanem mindennapos dolog.

 

Szájápolási tippek iskolakezdéshez - Luminova Esztétikai Fogászat

0 hozzászólás

Mit gondol bejegyzésünkről?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Esztétikai fogászat

Modern igényre szabott szolgáltatás

Szolgáltatásaink

Konzultáció
Konzerváló fogkezelések
Parodontális fogászati kezelések
Egyéb esztétikai fogászati beavatkozások
Fogpótlások
Gyermekfogászat

Luminova Esztétikai Fogászat

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Iratkozzon fel!

Hasznos információk az egészséges élethez elengedhetetlen fog- és szájápolásról, hírek és akciók a Luminova rendelőjéből

You have Successfully Subscribed!

Időpontfoglalás