Szájápolási tippek iskolakezdéshez​

Ne feledkezzünk meg fogainkról, amikor megváltozik a napi rutin.

Iskolakezdés után nem mindig könnyű a családnak visszarázódni a mindennapokba a laza nyári szünidőt követően. A szeptemberi pörgős időszak után fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre is! Őrizzük meg gyermekeink fogainak egészségét az iskolában is! Szájápolási tippek a Luminovától.

  

1. Ragaszkodjunk a szájápolási rutinhoz!

 

A reggelek sok család életében a rohanásról szólnak, a sietve bekapott falatokat nem mindig követi fogmosás. Törekedjünk arra, hogy indulás előtt legyen mindenkinek ideje a szájápolásra. Ez azért nagyon fontos, mert a reggelit követően alaposan megtisztított fogfelszíneken nem tapadnak meg a káros baktériumok, elindítva a fogszuvasodás folyamatát. Amennyiben ez elmarad, a reggeli során elfogyasztott szénhidrátok a baktériumoknak kitűnő táplálékul szolgálnak, így azok elszaporodása károsíthatja a fog szerkezetét.

Sok páciens beismeri, hogy a gyermeke naponta csak egyszer, reggelente mos fogat. Az esti fogmosás ugyanolyan jelentős, ragaszkodjunk ahhoz, hogy az esti fogmosás se maradjon el!

 

2. Fogselymezzünk!

 

Tegyük mindennapossá ezt a szájápolási technikát az egész család életében. A fogselymezés sajnos nem elég elterjedt, azonban a fogközökben kialakuló fogszuvasodások megelőzésében elengedhetetlen. Ezek a gyerekek maradó fogainak előtörésével, valamint azok érintkezésének (ún. kontaktpontok) kialakulásával egyidőben kezdhetnek kialakulni nem megfelelő szájhigiénia esetén.

A fogselymezésnél elsődleges a megfelelő technika. Amennyiben nem biztos benne, hogy jól csinálja, látogasson el hozzánk! A Luminovában megtanítjuk Önnek és gyermekének a helyes fogselymezést.

 

3. Egészségesen nassoljunk!

 

A fogak előtörésében, fejlődésében, valamint azok öntisztulásában nagy szerepet játszik a táplálék összetétele. Próbáljunk a gyermek uzsonnájába egészséges, “fogvédő” ételeket csempészni, természetesen a gyerek ízlésének megfelelően. Igyekezzünk fehérjékben gazdag, vitamindús ételeket adni, illetve pakolhatunk olyan nyers zöldségeket is, melynek elfogyasztásához a gyereknek intenzíven “rágnia” kell.

A pépes ételek könnyebben maradnak hosszútávon a szájüregben, ezáltal növelve a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. A ragacsos, magas cukortartalmú nasikat (karamella, gumicukor, vattacukor, kekszek) kerüljük!

Nem javasoljuk a cukros, szénsavas üdítőitalokat, szörpöket. Törekedjünk az ásványvíz, a cukormentes üdítőitalok fogyasztására!

 

4. Mutassunk példát!

 

A gyerekek szájápolási technikáinak megtanulásában, valamint az ehhez való hozzáállás kialakulásában elsődleges a szülők szerepe. Nem mindegy, milyen példát látnak a gyerekek. Beszélgessünk arról otthon, hogy miért fontos a jó szájhigiénia, és milyen következményei lehetnek a fogaink elvesztésének.

 

5. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

 

Ha kisgyermekkortól elfogadtatjuk a gyermekkel a fogorvosi rendelő látogatását, akkor ez nem egy nyűgös, kellemetlen élmény lesz a számára, hanem mindennapos dolog.

 

Szájápolási tippek iskolakezdéshez - Luminova Esztétikai Fogászat

0 hozzászólás

Mit gondol bejegyzésünkről?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Esztétikai fogászat

Modern igényre szabott szolgáltatás

Időpontfoglalás