Cukorbetegség és szájápolás

Fontos fogápolási tanácsok diabéteszeseknek

Cukorbetegség és szájápolás

Fontos fogápolási tanácsok diabéteszeseknek

A cukorbetegség (latinul diatebes mellitus) a leggyakoribb anyagcsere-betegség, korunk népbetegsége. Hazánkban körülbelül másfél millióra tehető az érintettek száma. Két típusát különböztetjük meg, az I-es (inzulindependens diabétesz, mely gyermekkortól fennáll) és II-es (szerzett, felnőttkori) típust. A szerzett típus kialakulásában nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, amelyek elhízáshoz vezetnek. A cukorbetegségnek több súlyos következménye lehet, amely az egész szervezetet, így a szájunkat is érinti.

 

esztétikai fogászat debrecen fogorvos debrecen dr Olvasztó Pálma cukorbetegség diabétesz világnap szájápolás fogápolás

Tények és számok a cukorbetegségről:

 

1. A cukorbetegek száma 2030-ra elérheti az 522 millió főt

2. 4-ből 3 cukorbeteg alacsony-, vagy középjövedelmű országban él

3. Minden második betegség diagnosztizálatlan marad

4. A cukorbetegség a szívbetegség, a stroke, a vakság, a veseelégtelenség és az alsóvégtag-amputáció vezető okai között van

5. A 2-es típusú diabétesz 80%-a megelőzhető lenne egészséges életmóddal

 

 

Miért okoz a cukorbetegség szájüregi problémákat, és hogyan tehetünk ezek ellen?

 

Természetesen elsődleges, hogy a cukorbetegséget belgyógyász, diabetológus kezelje az optimális vércukorszint beállításával. Amennyiben ez rendezett, különös figyelmet kell fordítani a megfelelő szájhigiéniára. A cukorbetegeknél sokkal nagyobb a kockázat a különféle szájüregi betegségek, például a fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogágybetegség, vagy a szájszárazság kialakulására. Ha nem követjük különös figyelemmel és nem kezeltetjük szakemberrel ezeket a problémákat, az súlyos esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 

Fogszuvasodás

 

A cukorbetegeket leggyakrabban érintő szájüregi elváltozás a fogszuvasodás, melyre ők fokozottan hajlamosak. A megemelkedett cukortartalmú nyálban a szájüregi baktériumok a cukrot lebontva, savakká alakítva előidézik a fogszuvasodást.

Megoldás: Fontos a dentális plakk aprólékos, maradéktalan eltávolítása, valamint megfelelő fogköztisztító eszközök használata. Mivel a fogszuvasodás mellett fokozódik az ínygyulladásra való hajlam is (lásd lentebb), ajánlott puha sörtéjű fogkefét használni, valamint a fogközöknek megfelelő méretben kiválasztott fogköztisztító kefét, vagy fogselymet. 

 

Ínygyulladás, fogágybetegség

 

A nem megfelelően eltávolított lepedék következményeként kialakuló fogkő baktériumok millióit tartalmazza, mely hosszútávon először ínygyulladást, majd a fogakat körülvevő csontra terjedve fogágybetegséget okoz. A diabétesznek köszönhetően a gyógyulási folyamatok is romlanak, az íny így fokozottan hajlamos a gyulladásra. Az ínygyulladásra jellemző a vörös, duzzadt, ínyszél, amely érintésre vagy fogmosáskor vérzik, olykor fájdalommal is járhat.

Megoldás: Amennyiben már kialakult az ínygyulladás, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni az otthoni praktikák helyett. A fogkő csak professzionális szájhigiénés kezelés keretén belül távolítható el, amelyre a teljes fogkőmentesség eléréséhez akár több egymást követő alkalomra is szükség lehet. Nagyon fontos, hogy bármilyen otthoni kezelés (alapos tisztítás, szájzuhany, szájöblítők használata) csak abban az esetben hatékony, ha a fogfelszínek tiszták. Ha a fogkövet nem távolítják el maradéktalanul, a gyógyhatású anyagok sem jutnak el a megfelelő helyre, így nem tudják kifejteni hatásukat. 

 

Szájszárazság

 

Ez a diabéteszes pácienseknél gyakran kialakuló probléma a nyálmirigyek alacsonyabb nyáltermelésének, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásainak köszönhető. Ez azért problematikus, mert egyrészt a nyálnak van egy mosó, “öntisztulást” elősegítő hatása a szájüregben, másrészt rengeteg olyan enzimrendszert tartalmaz, melyeknek a szájüreg egészségének fenntartásában szerepe van. Abban az esetben, ha a nyáltermelés csökken, akkor az egész rendszer kárt szenvedhet. Ha nem érvényesül a tisztító hatás, fokozódik a fogszuvasodás kialakulásának esélye, rossz lehelet és fertőzések (aphta, fekélyek) alakulhatnak ki. 

A csökkent nyáltermelés, a szájszárazság kialakulása diagnosztikai szempontból is jelentős a cukorbetegség felfedezésében. 

A szájszárazság kezelésében fontos szerepet játszik, hogy feltárjuk, mi váltja ki. Manapság kitűnő módszerek vannak a kellemetlenségek enyhítésére.  Amennyiben gyógyszer mellékhatás okozza, konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

 

Szájüregi fertőzések

 

A cukorbetegség következményes velejárója a szervezet ellenállóképességének csökkenése. A szájüregi fertőzések kialakulásának valószínűsége is megnövekedhet, valamint a gyógyulási folyamatok lelassulhatnak, nehezítetté válhatnak. 

Megoldás: A szájüregi fertőzések elkerülése szempontjából nagyon fontos a rögzített pótlások, valamint a kivehető protézisek tisztántartása, hiszen ezek nem megfelelő tisztítása esetén könnyen kialakulhat gombás fertőzés. 

 

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

 

Összességében elmondható, hogy a cukorbetegség esetében is kiemelkedő jelentőségű a prevenció. Legfontosabb teendők diabéteszes páciensek számára:

1. Fokozottan ügyelniük kell a megfelelő szájhigiéniára. Ez alatt értjük a napi kétszeri fogmosást puhább sörtéjű fogkefével, mellyel az ínyszéli részek alapos tisztítása is megoldható; fogköztisztító kefék, vagy fogselyem használatát, hogy a lepedék lerakódását minimalizálni tudjuk.

2. Rögzített hídpótlások esetén körültekintő tisztítást kell végezni, a hídtest alatti területeken is!

3. Kivehető fogpótlások esetén, a fogsorok napi kétszeri tisztítása javasolt, valamint azok tablettás fertőtlenítése legalább hetente egyszer.

4. Kerülje el a dohányzást, hiszen az hozzájárul az ínygyulladás kialakulásához, valamint az egyébként is csökkent működésű keringési rendszer további károsodását eredményezheti.

5. Javasoljuk a rendszeres kontroll vizsgálatokon való megjelenést (6 havonta).

Mindezek mellett nagyon fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapi rutinba, melyet a kezelőorvos által előírt megfelelő gyógyszeres terápiával szükséges kiegészíteni. 

Amennyiben Ön nem diabéteszes, akkor is érdemes rendszeres vizsgálattal kontrollálni vércukorszintjét, hiszen összesen csak 1 percbe kerül!

 

0 hozzászólás

Mit gondol bejegyzésünkről?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Esztétikai fogászat

Modern igényre szabott szolgáltatás
Időpontfoglalás