Cukorbetegség és szájápolás

Fontos fogápolási tanácsok diabéteszeseknek

Cukorbetegség és szájápolás

Fontos fogápolási tanácsok diabéteszeseknek

A cukorbetegség (latinul diatebes mellitus) a leggyakoribb anyagcsere-betegség, korunk népbetegsége. Hazánkban körülbelül másfél millióra tehető az érintettek száma. Két típusát különböztetjük meg, az I-es (inzulindependens diabétesz, mely gyermekkortól fennáll) és II-es (szerzett, felnőttkori) típust. A szerzett típus kialakulásában nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, amelyek elhízáshoz vezetnek. A cukorbetegségnek több súlyos következménye lehet, amely az egész szervezetet, így a szájunkat is érinti.

 

esztétikai fogászat debrecen fogorvos debrecen dr Olvasztó Pálma cukorbetegség diabétesz világnap szájápolás fogápolás

Tények és számok a cukorbetegségről:

 

1. A cukorbetegek száma 2030-ra elérheti az 522 millió főt

2. 4-ből 3 cukorbeteg alacsony-, vagy középjövedelmű országban él

3. Minden második betegség diagnosztizálatlan marad

4. A cukorbetegség a szívbetegség, a stroke, a vakság, a veseelégtelenség és az alsóvégtag-amputáció vezető okai között van

5. A 2-es típusú diabétesz 80%-a megelőzhető lenne egészséges életmóddal

 

 

Miért okoz a cukorbetegség szájüregi problémákat, és hogyan tehetünk ezek ellen?

 

Természetesen elsődleges, hogy a cukorbetegséget belgyógyász, diabetológus kezelje az optimális vércukorszint beállításával. Amennyiben ez rendezett, különös figyelmet kell fordítani a megfelelő szájhigiéniára. A cukorbetegeknél sokkal nagyobb a kockázat a különféle szájüregi betegségek, például a fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogágybetegség, vagy a szájszárazság kialakulására. Ha nem követjük különös figyelemmel és nem kezeltetjük szakemberrel ezeket a problémákat, az súlyos esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 

Fogszuvasodás

 

A cukorbetegeket leggyakrabban érintő szájüregi elváltozás a fogszuvasodás, melyre ők fokozottan hajlamosak. A megemelkedett cukortartalmú nyálban a szájüregi baktériumok a cukrot lebontva, savakká alakítva előidézik a fogszuvasodást.

Megoldás: Fontos a dentális plakk aprólékos, maradéktalan eltávolítása, valamint megfelelő fogköztisztító eszközök használata. Mivel a fogszuvasodás mellett fokozódik az ínygyulladásra való hajlam is (lásd lentebb), ajánlott puha sörtéjű fogkefét használni, valamint a fogközöknek megfelelő méretben kiválasztott fogköztisztító kefét, vagy fogselymet. 

 

Ínygyulladás, fogágybetegség

 

A nem megfelelően eltávolított lepedék következményeként kialakuló fogkő baktériumok millióit tartalmazza, mely hosszútávon először ínygyulladást, majd a fogakat körülvevő csontra terjedve fogágybetegséget okoz. A diabétesznek köszönhetően a gyógyulási folyamatok is romlanak, az íny így fokozottan hajlamos a gyulladásra. Az ínygyulladásra jellemző a vörös, duzzadt, ínyszél, amely érintésre vagy fogmosáskor vérzik, olykor fájdalommal is járhat.

Megoldás: Amennyiben már kialakult az ínygyulladás, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni az otthoni praktikák helyett. A fogkő csak professzionális szájhigiénés kezelés keretén belül távolítható el, amelyre a teljes fogkőmentesség eléréséhez akár több egymást követő alkalomra is szükség lehet. Nagyon fontos, hogy bármilyen otthoni kezelés (alapos tisztítás, szájzuhany, szájöblítők használata) csak abban az esetben hatékony, ha a fogfelszínek tiszták. Ha a fogkövet nem távolítják el maradéktalanul, a gyógyhatású anyagok sem jutnak el a megfelelő helyre, így nem tudják kifejteni hatásukat. 

 

Szájszárazság

 

Ez a diabéteszes pácienseknél gyakran kialakuló probléma a nyálmirigyek alacsonyabb nyáltermelésének, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásainak köszönhető. Ez azért problematikus, mert egyrészt a nyálnak van egy mosó, “öntisztulást” elősegítő hatása a szájüregben, másrészt rengeteg olyan enzimrendszert tartalmaz, melyeknek a szájüreg egészségének fenntartásában szerepe van. Abban az esetben, ha a nyáltermelés csökken, akkor az egész rendszer kárt szenvedhet. Ha nem érvényesül a tisztító hatás, fokozódik a fogszuvasodás kialakulásának esélye, rossz lehelet és fertőzések (aphta, fekélyek) alakulhatnak ki. 

A csökkent nyáltermelés, a szájszárazság kialakulása diagnosztikai szempontból is jelentős a cukorbetegség felfedezésében. 

A szájszárazság kezelésében fontos szerepet játszik, hogy feltárjuk, mi váltja ki. Manapság kitűnő módszerek vannak a kellemetlenségek enyhítésére.  Amennyiben gyógyszer mellékhatás okozza, konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

 

Szájüregi fertőzések

 

A cukorbetegség következményes velejárója a szervezet ellenállóképességének csökkenése. A szájüregi fertőzések kialakulásának valószínűsége is megnövekedhet, valamint a gyógyulási folyamatok lelassulhatnak, nehezítetté válhatnak. 

Megoldás: A szájüregi fertőzések elkerülése szempontjából nagyon fontos a rögzített pótlások, valamint a kivehető protézisek tisztántartása, hiszen ezek nem megfelelő tisztítása esetén könnyen kialakulhat gombás fertőzés. 

 

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

 

Összességében elmondható, hogy a cukorbetegség esetében is kiemelkedő jelentőségű a prevenció. Legfontosabb teendők diabéteszes páciensek számára:

1. Fokozottan ügyelniük kell a megfelelő szájhigiéniára. Ez alatt értjük a napi kétszeri fogmosást puhább sörtéjű fogkefével, mellyel az ínyszéli részek alapos tisztítása is megoldható; fogköztisztító kefék, vagy fogselyem használatát, hogy a lepedék lerakódását minimalizálni tudjuk.

2. Rögzített hídpótlások esetén körültekintő tisztítást kell végezni, a hídtest alatti területeken is!

3. Kivehető fogpótlások esetén, a fogsorok napi kétszeri tisztítása javasolt, valamint azok tablettás fertőtlenítése legalább hetente egyszer.

4. Kerülje el a dohányzást, hiszen az hozzájárul az ínygyulladás kialakulásához, valamint az egyébként is csökkent működésű keringési rendszer további károsodását eredményezheti.

5. Javasoljuk a rendszeres kontroll vizsgálatokon való megjelenést (6 havonta).

Mindezek mellett nagyon fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapi rutinba, melyet a kezelőorvos által előírt megfelelő gyógyszeres terápiával szükséges kiegészíteni. 

Amennyiben Ön nem diabéteszes, akkor is érdemes rendszeres vizsgálattal kontrollálni vércukorszintjét, hiszen összesen csak 1 percbe kerül!

 

0 hozzászólás

Mit gondol bejegyzésünkről?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Esztétikai fogászat

Modern igényre szabott szolgáltatás

Szolgáltatásaink

Konzultáció
Konzerváló fogkezelések
Parodontális fogászati kezelések
Egyéb esztétikai fogászati beavatkozások
Fogpótlások
Gyermekfogászat

Luminova Esztétikai Fogászat

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Iratkozzon fel!

Hasznos információk az egészséges élethez elengedhetetlen fog- és szájápolásról, hírek és akciók a Luminova rendelőjéből

You have Successfully Subscribed!

Időpontfoglalás