E-konzultáció: fogászati tanácsadás online

Tegye fel kérdéseit látogatása előtt!

Mások kérdezték

Kiesett a tömés egy hátsó fogamból. Sokáig halogattam a fogászati kezelést, ezért a fennmaradó részből is egyre több letört. Az egyetlen megoldás a foghúzás? (Sz. Angéla, 28 éves)

A fog előzetes vizsgálata nélkül nem lehet megmondani a konkrét megoldást, de a jó hír az, hogy manapság már azokat a fogakat, amelyekben rendkívül nagy “lyukak” vannak, sem kell eltávolítani. Ezekre a fogakra, – amelyeket már a hagyományos technikákkal (tömésekkel) nem lehet helyreállítani – kitűnő megoldást jelentenek a betétek (inlay,onlay).

Az általunk készített betétek olyan kerámia fogtömések, melyeket az előzetes üregalakítást és lenyomatvételt követően a fogtechnikai laboratóriumban készítenek el, a legmodernebb digitális technológiák felhasználásával. Ez annyit tesz, hogy az általunk elkészített lenyomat digitalizálását követően, mind a tervezési, mind a gyártási folyamatok számítógép által vezérelve, gépek végrehajtásával történik. Ennek köszönhetően, rendkívül precíz, pontos záródású, hosszútávon jól működő töméseket készítenek, melyet ragasztással helyezünk be az előkészített fogba. Egyszerre több fogba is készíthetünk betétet, hiszen a lenyomatban az összes fog látható. A betétek készülhetnek más anyagból is (műanyag, arany)  azonban mi leggyakrabban a  kerámiák mellett döntünk, azok kitűnő fizikai- és magas esztétikai tulajdonságuk miatt.

Fémallergiám van. Létezik olyan fogpótlás, mely nem vált ki allergiás reakciót? (M. Tamás, 56 éves)

Természetesen. Igaz, sokféle fogászati fém van, melyek allergiás reakciót válthatnak ki, azért érdemes pontosan tájékozódni arról, hogy mire vagyunk allergiásak. A fogászati fémeken túl a fogászatban használatos műanyagok is okozhatnak kellemetlenséget. 

Manapság szerencsére mind rögzített, mind pedig a kivehető pótlások kombinálhatóak és helyettesíthetőek olyan anyagokkal, melyek a szervezet számára teljes mértékben elfogadhatóak és nem allergizálnak. A fémmentes fogpótlásoknak is már többféle variációja áll rendelkezésünkre: a cirkónium-dioxidtól kezdve, a lithium-diszilikáton át, egyéb kerámiaszármazékok is elérhetőek, melyek biztonsággal használhatóak ilyen esetekben, illetve az arany használata is egy opció lehet. A fogászati implantátumok nagy része ugyan fémből készül, azonban az orvosi titánium az esetek nagy részében szintén nem vált ki allergiás reakciót.

Állandóan vérzik az ínyem fogmosáskor, pedig rendszeres mosom. Ez természetes? Mit tegyek? (T. Sára, 31 éves)

A fogínyvérzés hátterében több tényező állhat (a helytelen fogmosási technika, dohányzás, általános betegségek), azonban leggyakrabban a fogínygyulladás vezető tünete. Az egészséges fogíny halvány rózsaszín, a fognyakat feszesen körbeölelő, külső hatásoknak ellenálló szövet. Sok páciens panaszolja, hogy napi kétszeri fogmosás mellett is rendszeresen tapasztal fogínyvérzést. 

A fogorvosi vizsgálatok során leggyakrabban felmerülő probléma, hogy a fogkefe önmagában nem elegendő a tökéletes szájápoláshoz, különösen ha nem a kellő hatékonysággal használjuk. A nem megfelelően megtisztított területeken, illetve fogselymezés hiányában, a fogközökben, valamint a fogíny és fognyak határán lerakódó baktériumok fogkövet alkotnak, melyek a fog felszínére rakódva a fogínyt állandó gyulladásban tartják. 

A fogkő kizárólag professzionális fogorvosi kezeléssel távolítható el azonban a megelőzésben az otthon fogápolásnak nagyon fontos szerep jut.

A helyes fogmosási technika, a megfelelő fogselyem-és szájvíz használatával kiegészítve  tökéletes megoldás, azonban ezek csak megtisztított fogfelszíneken válnak igazán hatékonnyá. 

A Luminovában különös figyelmet fordítunk a helyes technikák bemutatására és megtanítására, hogy Ön egy életre megszabaduljon a fogínyvérzés okozta kellemetlenségektől (pl. rossz lehelet), valamint azok szélsőséges következményeitől (fogágybetegség, fogak elvesztése). A professzionális szájhigiénés kezeléseket félévente javasoljuk. 

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a fogínye érintésre, rágáskor vérzik, illetve a fogak között található apró kis háromszög formájú ínyterületek lilás-vöröses árnyalatúak, duzzadtak, a fogszéltől ellálóak és érzékenyek, mindenképpen érdemes fogszakorvost felkeresni, és minél hamarabb megoldást találni a problémára.

Kérjen tanácsot online!

Kérdése van első látogatása előtt? Lépjen velünk kapcsolatba bizalommal! Kérésére visszahívjuk.

13 + 14 =

Preventív fogászat

Egészsége kulcsfontosságú

Esztétikai fogászat

Modern igényre szabott szolgáltatás

Konzerváló fogászat

Időtálló eredményt biztosítunk

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

Szolgáltatásaink

Konzultáció
Konzerváló fogkezelések
Parodontális fogászati kezelések
Egyéb esztétikai fogászati beavatkozások
Fogpótlások
Gyermekfogászat

Luminova Esztétikai Fogászat

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Luminova Esztétikai Fogászat © [2020] Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Az oldalon található fotók, hanganyagok és írott tartalmak a szerző kizárólagos tulajdonát képezik, azok az oldal követőinek szólnak. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, amelyet a törvény büntet.

Iratkozzon fel!

Hasznos információk az egészséges élethez elengedhetetlen fog- és szájápolásról, hírek és akciók a Luminova rendelőjéből

You have Successfully Subscribed!

Időpontfoglalás