Gyakori kérdések

Nem találja a választ?

Tegye fel kérdését!

Mi az a gócbetegség?

A gócbetegség kialakulása során a szervezet valamely részében fennálló helyi gyulladásos folyamatból a baktériumok (és azok toxinjai) elvándorolnak más területekre és ott is gyulladást okoznak. Az elsődleges gyulladást gócnak, az általa kiváltott betegséget gócbetegségnek nevezzük. Gócbetegségre gondolhatunk az alábbi tünetek esetén, amennyiben a tünetet kiváltó ok ismeretlen:

– hajhullás (foltos),
– egyes bőrgyógyászati betegségek, például ekcéma,
– ízületi problémák,
– vesegyulladás,
– kisebb, görcsös állapotok,
– gyermekkori asztma,
– nőgyógyászati, főként petefészekkel kapcsolatos betegségek,
– férfi nemi szervekkel, prosztatával kapcsolódó betegségek.

A gócbetegségek viszonylag nagy százaléka fogászati eredetű (fogszuvasodás, elhalt fog, fogágybetegség). A fogászati góckutatás során részletes fizikális valamint radiológiai vizsgálatot végzünk a góc felkutatására.

Fáj a fogam. Ki kell húzni?

Nem.  A 21. században rendelkezésünkre álló technikák segítségével törekszünk a fogak megtartására, ameddig csak lehetséges. A fog gyulladásos megbetegedései egy szintig gyökérkezeléssel kezelhetők, így a fog megmenthető.

A fog eltávolítására csak abban az esetben van szükség, amikor már nincs megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű foganyag, vagy fennáll a gócbetegség kialakulásának esélye.

Mi a gyökérkezelés? Fájdalmas?

A gyökérkezelés a gyulladt fog megtartásának egy lehetséges módja. Ezzel az eljárással megmenthetjük a fogat az eltávolítástól, így az még évekig a szájüregben maradhat.

Rendelőnkben az összes fogorvosi beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, a legkorszerűbb érzéstelenítő szerek használatával, így a beavatkozás fájdalommentes. A kezelés során feltárjuk a fogat, eltávolítjuk a gyulladt idegszálat, valamint fertőzött szöveteket, baktériumokat.

A fogfehérítés károsítja a fogakat? Lehetséges az elszürkült, gyökérkezelt fogak fehérítése?

A megfelelően előkészített fogakon, szakember által, körültekintően végzett fogfehérítés nem árt a fogaknak. A fehérítő eljárás során alkalmazott peroxid készítmények használata azonban csak professzionális körülmények körülmények között javasolt, mert a környező szövetek, lágyrészek (fogíny, nyálkahártya) irritációját okozhatják.

A gyökérkezelt, elszürkült fogak fehérítése belülről történik.

Szükség van az amalgám töméseim cseréjére?

Az amalgám tömések cseréjét csak abban az esetben tartjuk indokoltnak, ha a tömés már nem illeszkedik megfelelően, a széli zárása nem megfelelő, alászuvasodott, vagy zavarja viselőjét esztétikailag.

Mi az az inlay?

Az angol ‘inlay’ szó betétet jelent. Betétet nagy kiterjedésű fogtömések helyett készítünk, helyreállítva így a fogat mind funkcionálisan, mind esztétikailag.

A rendelőnkben tiszta kerámiából (E.max-lítium-diszilikát) készülő betétek minden szempontból a legmagasabb színvonalat képviselik.

Fényáteresztő képességük, áttetszőségük, színhatásuk révén ezek a legélethűbbek, leginkább hasonlítanak az élő fogakra. Behelyezésüket követően még a szakértő szemek számára is nehezen észrevehetőek.

A kerámia betétek tökéletes széli záródása miatt – megfelelő szájhigiéne mellett -,  a fogak hosszútávra védettek az újbóli fogszuvasodás kialakulásától.

Teljesen fémmentesek, így fémalleriás páciensek számára is tökéletes megoldást jelentenek.

Mi az a cirkónium? Miért válasszak cirkónium fogpótlást fémkerámia helyett?

A cirkon fogpótlások alapanyaga a cirkónium-dioxid, melyet a hétköznapokban cirkónium-oxidnak vagy cirkonnak nevezünk.  

Teljesen fémmentesek, szilárdságukat és esztétikai tulajdonságaikat tekintve tökéletes alapanyagként szolgálnak a fogpótlások vázának készítésére, helyettesítve a régebben elterjedt fémvázakat. A cirkóniumból készülő fogpótlásokat azonban nem kizárólag előnyös esztétikai tulajdonságaik miatt használhatjuk, hiszen egyéb kedvező egészségügyi sajátosságokkal is rendelkeznek:

– Fémmentes fogpótlások: fémallergiás páciensek számára tökéletes megoldást nyújtanak.

– Élethűek: fényáteresztő képességük, áttetszőségük, színhatásuk révén a megtévesztésig hasonlítanak a természetes fogakra. A régebben elterjedt fémkerámia koronák széli részénél látható szürkés szegély már a múlté.

– Pontosság: a cirkon fogpótlásokat, a precíziós CAD-CAM (számítógéppel tervezett és számítógépes vezérléssel előállított) technológiával állítják elő, amely ezred milliméteres pontos illeszkedést biztosít.

– Hosszú élettartam: A cirkon magas szakítószilárdságának köszönhetően alkalmas nagyobb kiterjedésű fogpótlások készítésére is. Ennek a nagyfokú szilárdságnak, valamint a pontos digitális technológiának köszönhetően hosszútávon kiszolgálják viselőjüket.

Terhesen mehetek-e fogorvoshoz?

Igen. A várandósság során kötelező egy fogorvosi szűrővizsgálaton megjelenni. A bekövetkező hormonális változások miatt ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a fogínygyulladás megelőzésére, emiatt javasolt lehet fogkőeltávolítást végezni.

Akut, fájdalommal járó panaszok kezelesére az egész terhesség során van lehetőség, azonban biztonsàggal a második trimeszterben végezhető el bármilyen beavatkozás.

Új páciens vagyok

Olvassa el a szükséges tudnivalókat!

Szolgáltatásaink

Részletes árlistánk és fizetési lehetőségeink

A Luminova-élmény

Olvasson küldetésünkről és alapértékeinkről

Kik vagyunk?

Olvassa el bemutatkozónkat

Szolgáltatásaink

Konzultáció
Konzerváló fogkezelések
Parodontális fogászati kezelések
Egyéb esztétikai fogászati beavatkozások
Fogpótlások
Gyermekfogászat

Iratkozzon fel!

Hasznos információk az egészséges élethez elengedhetetlen fog- és szájápolásról, hírek és akciók a Luminova rendelőjéből

You have Successfully Subscribed!

Időpontfoglalás